Ποιά είναι η Τεκτονική Προσέγγιση;

«Αν είσαι διαφορετικός από εμένα, αδελφέ, αντί να με πτωχαίνεις με κάνεις πλουσιότερο» . Με αυτά τα λόγια τα εμπνευσμένα από τον Antoine de Saint-Exupéry («Letter o t a Hostage,» 1943), ο οποίος δεν ήταν Ελευθεροτέκτων, καλοσωρίζει τους επισκέπτες της η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας στο
Παρίσι.

Αυτά τα λόγια ενσαρκώνουν το Τεκτονικό πνεύμα. Η επιλογή να εμπλουτίζεσαι από τους άλλους και την διαφορετικότητά τους, χωρίς να υποκύπτεις στην αφέλεια ή τον εφησυχασμό, είναι ο δρόμος που οδηγεί στη γνώση.

Η μύηση στην Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας είναι μια προσωπική επιλογή η οποία απαιτεί προσεκτική σκέψη. Οι τελετές, οι μύθοι και τα σύμβολα του Τεκτονισμού παραμένουν επίκαιρα και σήμερα: μας καθιστούν ικανούς να ασκήσουμε πλήρη ελευθερία συνειδήσεως καθώς πασχίζουμε να φέρουμε νόημα στον κόσμο και στη ζωή.

Οι Ελευθεροτέκτονες της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας είναι επίσης αμετακίνητοι υπερασπιστές των δημοκρατικών ιδεωδών. Έχουν υιοθετήσει το ρητό της Γαλλικής Επανάστασης για “Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφοσύνη”, ως απαραίτητο συστατικό για την αλληλεγγύη και την εκκοσμίκευση.

Η στοά αποτελεί ένα μέρος για σκέψη, αμφισβήτηση και συζήτηση, όπου η γενεαλογική, κοινωνική, πνευματική και πολιτική ποικιλομορφία συναντώνται αδελφικά για να δημιουργήσουν μια μοναδική και έντονη χημεία.

«Μαθαίνοντας κανείς για τον εαυτό του, μαθαίνοντας από τους άλλους και την διαφορετικότητά τους, εμπνευσμένος από ένα κοινό δημοκρατικό ιδεώδες.»