Η ΜΑτΓ (GODF) και το Τεκτονικό Τοπίο

Δημιουργημένη το 1773 από την πρώτη Μεγάλη Στοά, η οποία ιδρύθηκε το 1728, η GODF είναι σήμερα το μεγαλύτερο τεκτονικό σώμα στη Γαλλία. Διαθέτει 52,413 μέλη σε πάνω από 1,372 στοές, οι οποίες προσφέρουν μια ευρεία γκάμα τελετουργικών, πρακτικών και κοινωνικές ή συμβολικές περιοχές μελέτης. Η ποικιλομορφία της προάγει πλούσιες και παραγωγικές συζητήσεις. 

Η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας λειτουργεί βάσει ενός δημοκρατικού μοντέλου. Οι στοές της είναι αυτοδιοίκητες. Όλες οι ηγετικές θέσεις (Μέγας Διδάσκαλες, Σύμβουλοι του Τάγματος, Πρόεδροι των Στοών κλπ) αποτελούν εκλέξιμα αξιώματα και υπόκεινται σε κανόνες για την άθροιση, επανεκλογή και διάρκεια θητείας. Οι στοές εκπροσωπούνται στην Γενική Συνέλευση υπό τον κανόνα “σε κάθε στοά ισοδυναμεί και μια ψήφος”.

Διάφορες επιτροπές λαμβάνουν μια σε βάθος προσέγγιση θεματικών περιοχών όπως η εκκοσμίκευση, η βιοηθική και η αειφόρος ανάπτυξη.


Η Μεγάλη Ανατολή είναι επίσης…
 

• Δημόσιες Εκδηλώσεις:

– Les Chantiers de la République,

– Les Utopiales Maçonniques

– Les Université Populaires Maçonniques.

• Εκδόσεις : Humanisme, La Chaîne d’Union, Chroniques d’Hist oire Maçonnique.

• Ένα πιστοποιημένο φιλανθρωπικό Ίδρυμα (www.fondation-godf.org).

• Το Ελευθεροτεκτονικό Μουσείο (καταχωρημένο ως “Μουσείο της Γαλλίας), έδρα μιας συλλογής αντικειμένων ηλικίας έως τριών αιώνων. (www.museefm.org).

• Μια δημόσια βιβλιοθήκη και μοναδικές συλλογές εγγράφων και τεκτονικών αρχείων.

«Ένα ιστορικό και δημοκρατικό 
τεκτονικό σώμα.»